Hořká čokoláda: Jaké jsou její zdravotní přínosy? 1. část

Hořká čokoláda je jednou z nejběžnějších sladkostí. V porovnání s mléčnou čokoládou obsahuje hořká čokoláda více kakaa a čokolády. Na lidské zdraví může mít pozitivní vliv. Přinášíme vám informace o jejích zdravotních přínosech spolu s ukázkovým receptem.

Antioxidanty

Jedním ze zdravotních přínosů hořké čokolády je antioxidační vlastnost. Podle webu Authority Nutrition je hořká čokoláda jednou z potravin, která má schopnost díky absorpci oxidačních radikálů zvyšovat činnost antioxidantů v těle. Že má vysoký obsah antioxidantů, znamená, že je hořká čokoláda schopna pomoct tělu zbavit se nechtěných látek, jako jsou toxiny nebo volné radikály.

Abychom to upřesnili, mezi antioxidanty v hořké čokoládě patří katechiny, flavonoidy a polyfenoly. Průzkumy zjistily, že hořká čokoláda a kakao obsahují více antioxidantů než například borůvky.

Ale pozor! Ačkoliv je hořká čokoláda skvělým zdrojem antioxidantů, neměli bychom ji jíst jako jejich jediný zdroj.

Kognitivní benefity

Hořká čokoláda povzbuzuje mysl. Podle studie z Nottinghamské univerzity dokáže čokoláda nabít člověka, aby byl bdělý, až na tři hodiny. Obsahuje flavonol, díky němuž se rozšíří průtok krve a do řečiště se dostane více kyslíku, který pak proudí přímo do mozku. A právě proto jsme pak energičtější, soustředěnější a produktivnější. Kromě hořké čokolády můžete flavonoly doplnit také z borůvek, zeleného čaje a červeného vína.

Proti rakovině

Dalším velkým zdravotním přínosem hořké čokolády jsou její protirakovinové vlastnosti. Podle vědců má kakao vlastnosti, které chrání proti rakovině. Na tomto poli musí být podniknuto více průzkumů a studií.

V dalším díle vám nabídneme recept na lahodné, extra čokoládové sušenky a také vám prozradíme, která hořká čokoláda  má největší podíl kakaové sušiny a kde ji seženete.