Vlašské ořechy, jejichž zásoby se nám sice tenčí, můžeme však ve zbytkovém množství využít pro jednoduché recepty. Do zimy je spoustu času a koupit si další ořechovou várku nebo ořechy sklidit, nebude problém. Vlašské ořechy jsou zdravé, protože obsahují nenasycené mastné kyseliny, které hladinu cholesterolu snižují.
Významně se podílejí na likvidaci volných radikálů v těle (obsahují antioxidanty) a také snižují riziko srdečně – cévních onemocnění. Mají i protizánětlivý charakter a podporují funkci krevního oběhu (arginin).
Ořechy s čokoládou a pomerančem – výborná a zdravá kombinace
Pokud si hledáte na internetu nějaký recept, nemusíte se ho striktně držet. Někdy je lepší rafinovaný bílý cukr nahradit za hnědý třtinový, také mouku lze použít jinou, než bílou. Nicméně klasika je klasika a v letních měsících si můžeme přece jenom dopřát trochu toho hřešení. Vynikající dorty s ořechy a pravou hořkou čokoládou dodají tělu to, co potřebuje.
Čokoláda obalí vaše nervy, její hořká verze je zdraví prospěšná. Ať už děláte polevu z hořké čokolády nebo přizdobujete dort mandlemi, lískovými nebo vlašskými ořechy, v přiměřené míře a složení, dáváte tělu zdraví neochuzující látky (pravá hořká čokoláda obsahuje epikatechin v kakau – zvyšuje výkonnost, růst krevních kapilár ve svalech).
Svému tělu také uděláte dobře citrusovými plody. Z pomerančů získáte cenné vitamíny, které se podílejí na vzniku imunity. Vitamín C vás před nachlazením může ochránit. Spojte tak příjemné s užitečným a některý večer si takto zdravě zamlsejte.
Sladké pečení i v létě
Vyloupané vlašské ořechy si rozložte na pečící papír, polijte čokoládou, ozdobte mátou nebo pomerančem a přiložte mandlové lupínky. Tělo získá energii a přitom do sebe nedáváte nic, co by vám škodilo. S čokoládou je nyní často spojována i zábava zvaná fondue, kdy si v miskách nad plamínkem roztavíte čokoládu a ovoce do něj namáčíte. Je to luxusní druh gastronomie.
Přidejte odpověď