Velmi oblíbenou součástí středomořské kuchyně je už po tisíciletí vlašský ořech. Jako doplněk stravy se však hodí do jídelníčku nás všech. Proč?
Římané, kteří ořešák královský přinesli do Evropy, jej považovali za symbol plodnosti. Vlašské ořechy by neměly chybět v jídelníčku studujících, duševně i těžce fyzicky pracujících lidí a ani u dětí.
Co vlašský ořech obsahuje
Podíl tuků ve vlašském ořechu tvoří až 62 % jeho hmotnosti. Tyto tuky jsou velmi kvalitní a člověku prospívají. Kyselina linolová pomáhá výrazně snižovat hladinu cholesterolu v krvi a podílí se na stavbě nervové tkáně a na tvorbě protilátek. Kyselina linoleová snižuje hladinu cholesterolu a trigliceridů v krvi a zabraňuje vzniku krevních sraženin v cévách.
Diabetici ocení, že ořechy obsahují malé množství sacharidů a naopak velmi kvalitní proteiny. Najdeme v nich také kyselinu listovou, draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek, vitamín E, B1, B2, B3 a B6. Přítomnost mědi pomáhá při prevenci chudokrevnosti.
Proč bychom je měli jíst
Ořechy jsou skvělý výživný produkt, který našemu tělu obzvlášť prospěje v období rekonvalescence po nemocech a operacích. Lidé v pokročilém věku jej využijí v boji s hypertenzí, arteriosklerózou či cukrovkou.
Látky obsažené v oleji snižují hladinu cholesterolu v krvi, což také napomáhá hubnutí. Vlašské ořechy zpomalují proces stárnutí a obnovují imunitu. I proto by neměly chybět v jídelníčku matek, seniorů, sportovců a turistů.
Mužům se doporučuje užívat ořechy denně ke zlepšení potence. V kosmetice se ořechy využívají ke změkčení suché kůže či pro masáž obličeje.
Vlašské ořechy můžete jíst čerstvé, nebo si z nich vyrobit (či koupit) ořechové máslo, tinkturu z pupenů ořešáku, likér z vlašských ořechů či olej z plodů ořešáku královského. Neužívejte je při akutním vředovém onemocnění žaludku.