Avokádo: Skvělý zdroj zdravých tuků aneb jak si ho připravit

Avokádo se v posledních několika letech stalo nesmírně oblíbeným mezi příznivci zdravého stravování, ale i mezi milovníky kaváren a brunchů. Bez avokáda by to už dnes ve zdravé kuchyni nešlo. Proč byste ho měli pravidelně konzumovat a jak si ho připravit?

Zdroj tuků

Avokádo je především ceněným zdrojem zdravých tuků. Obsahuje totiž mononenasycené mastné kyseliny, které podporují zdraví kardiovaskulárního systému, snižují riziko vzniku zánětu a díky nim budou vaši vlasy, ale také pleť plná síly. Avokádo je také skvělým zdrojem vitaminů K, C, E, B5 a B6, též draslíku a kyseliny listové. 100 g avokáda vám dodá 26 % denní dávky vitamínu K a 20 % denní dávky kyseliny listové (folátu, vitamínu B9). Avokádo je také dobrým zdrojem vlákniny a podporuje zdraví trávicího traktu.

I při hubnutí

I když je avokádo dobrým zdrojem tuků, je ho ideální konzumovat i při hubnutí, jelikož se jedná o zdravé tuky, které podporují celkové zdraví organismu a nijak jej nezatěžují. Je tedy ideální čerpat zdravé tuky z avokáda, oříšků a olivového oleje, než z rafinovaných olejů a tučných nezdravých jídel. I tuky jsou totiž pro celkové zdraví organismu nesmírně důležité.

Použití avokáda

Zajímá vás, jak můžete avokádo zařadit do své stravy? Způsobů přípravy avokáda je mnoho. Připravit z něj můžete chutné pomazánky na desítky způsobů, nakrájet ho do salátů, přidat do těstovinového salátů, lze z něj připravit i omáčku či ho přidat do pesta, připravit si z něj můžete i sladkou kakaovou pěnu apod. Rychle si připravíte například zdravou snídani v podobě celozrnného chleba, na něj rozmačkáte avokádo, pokrájíte rajčata a navrch můžete dát vajíčko. Tato kombinace chutná skvěle. Důležité je však vždy mít zralé měkké avokádo, které má jemnou chuť. Nikdy nekonzumujte nezralá tvrdá avokáda, jejichž chuť je nevábná.