Veganské proteiny: Vyrovnají se těm klasickým?

Jste vegan a potřebujete do svého jídelníčku zařadit více potravin? Nebo jen chcete vyzkoušet nové druhy proteinů, které by vašemu jídelníčku a trávení lépe vyhovovali? Veganské proteiny jsou vyrobeny z rostlinných produktů, na rozdíl od proteinů z živočišných zdrojů. Z jakých druhů proteinů si však na trhu můžete vybírat?

Rýžový protein

I když se k tomuto typu proteinu dostanete jen velmi těžko, je opravdu dobrým zdrojem bílkovin. Tento druh proteinu totiž bývá míchán s dalšími druhy proteinu, se kterými se navzájem doplňují. Rýžový protein je vyráběn z hnědé rýže, která se mele na mouku, je smíchána s vodou a s pomocí dodatečných enzymů se vysráží potřebná bílkovina. Ta je sušena za nízké teploty. Jistě oceníte, že je tento druh proteinu snadno stravitelný a neobsahuje žádné alergeny. Ty jsou zničeny v procesu oddělování bílkovin, bohužel to se například u sójového proteinu neděje.

Sójový protein

Oblíbeným se však stal sójový protein, který do vašeho organismu doplní kompletní aminokyselinové spektrum. Jeho obliba však ustala s objevením geneticky modifikovaných rostlin. Sójový protein se však může chlubit vysokou biologickou hodnotou srovnatelnou s kaseinem. V těle se střebá za přibližně 4 hodiny. Ve srovnání se syrovátkovou bílkovinou obsahuje méně větvených aminokyselin BCAA, za to obsahuje dvakrát více aminokyselin L-glutaminu a L-argininu.

Hráškový protein

U výrobců proteinů se velmi oblíbeným stává hráškový protein, který obsahuje vysoké procento větvených aminokyselin. Má však nižší biologickou hodnotu, za to se snadno ochucuje a rozpouští ve vodě. Hráškový protein se často kombinuje s proteinem rýžovým, jelikož si navzájem doplňují aminokyselinová spektra.

Konopný protein

Vegani mohou sáhnout i po konopném proteinu. Obsahuje kompletní spektrum aminokyselin, ale má nižší biologickou hodnotu. Charakteristický je střednědobou stravitelností.

Vyberte si vhodný protein právě pro vás, podle chuti, zastoupení aminokyselin a také podle vašich finančních možností.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*