Že lososa na našem trhu seženeme velmi snadno, to ví každý, kdo čas od času vaří. Jak ale prospívá tato ryba našemu zdraví a jak ji správně připravit?
Jestli si nejste jistí, jestli je losos sladkovodní nebo mořská ryba, můžete tvrdit, že je obojí. Svůj život totiž započíná i ukončuje v řekách, v moři však tráví většinu svého života. Losos ke svému životu slanou vodu nepotřebuje, ale ti lososi, které jíme, pochází nejčastěji z chovů při pobřeží Norska. Zde jsou vykrmováni karoteny, které zintenzivňují typicky narůžovělou barvu lososů. Tu získávají lososi pojídáním korýšů.
Losos a zdraví
Lososi patří sice mezi tučnější ryby, obzvlášť v oblasti břicha jsou tuční a šťavnatí, ale s množstvím tuku například ve vepřovém masu se nemohou srovnávat. Jsou zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitamínů skupiny B a D a minerálů, jako je draslík či selen.
Kde a jak lososa seženete
Snad v každém obchodu s potravinami dnes lososa koupíte. Většinou se prodává buď čerstvý, uzený, konzervovaný či mražený. Při výběru se řiďte radami z receptu, podle něhož budete vařit. Vždy zkontrolujte, že chlazený (čerstvý) losos je opravdu čerstvý. Uzený losos může přijít vhod například na výletě, vychutnat si ho můžete bez zdlouhavé přípravy jen tak.
Jak lososa připravit
Losos je koupený, zbývá jej tedy jen zpracovat tak, aby všechny ty vitamíny a bílkoviny, které obsahuje, získal náš organismus a naše chuťové pohárky přitom přetekly spokojeností.
Tepelná úprava lososa, jako i většiny dalších ryb, není náročná a někdy není třeba vůbec, například pokud děláte sushi. Losos však nejlépe chutná pečený a grilovaný.
Nezapomeňte – samotný losos nemá příliš výraznou chuť, přidejte tedy šťávu z citrónu nebo limetky, zázvor, česnek, bílé víno či jiné bylinky.