Co mají společného anorexie a bulimie?

Tato onemocnění vznikají v hlavě, ovlivňují ale významně náš stav psychický i fyzický. Co mají společného a jak se jim bránit?

Poruchy přijmu potravy patří mezi dlouhodobá a závažná onemocnění. Lze je však léčit, mezi základní podmínky pro úspěšnou léčbu patří ochota pacienta spolupracovat s lékaři a řídit se jejich radami.

Anorexie a bulimie jsou mezi námi

Svět není černobílý, jak to občas předkládají lidem média. Tatáž dívka, která dopoledne nafotila neodolatelnou kolekci fotografií s modely světoznámé značky, které zdůrazňují přednosti její dokonalé postavy, může odpoledne nervózně posedávat doma, pít vodu, místo oběda si kousat nehty a vyhledávat si rady, jak ještě víc zhubnout a zároveň jak bojovat s anorexií.

Poruchy přijmu potravy ale nejsou jen anorexie a bulimie. V případě anorexie člověk (nejčastěji mladé dívky, na které společnost vyvíjí neúměrný nátlak kvůli jejich vzhledu) odmítá potravu, v případě bulimie si ji sice dopřeje, ale ještě dřív, než se stihne vstřebat do těla, vyzvrátí ji či se jí jinak zbaví. Dalším psychickým problémem může být psychogenní přejídání, což samozřejmě vede k obezitě.

Kde se léčí?

Ne všechny případy anorexie a bulimie (případně obezity) se léčí na psychiatrických odděleních, kde by měly být řešeny. Pacienti se nesprávně umísťují na somatická oddělení, která však nedokáží vyřešit, proč k tomuto problému došlo, kde je příčina onemocnění a jak jej dlouhodobě léčit – v hlavě. Nejde totiž o to, že by pacienti nevěděli, že by měli jíst, případně upravit svůj jídelníček, problém je v jejich nestálé, nevyrovnané psychice.

Terapie

Díky internetu můžeme vyřešit tyto problémy i z pohodlí domova. Většinou jsou pacienti totiž v jádru stydliví a nikomu by nepřiznali své potíže. V anonymitě internetových diskuzních fór se však může každý svěřit.

Umět problém pojmenovat je první krok k úspěšnému vyřešení.