Jak řešit kůži spálenou sluncem?

Správně bychom se měli snažit spáleninám od sluníčka předcházet, protože mohou být nejen, bolestivé, ale rovněž zdraví škodlivé. Co ale dělat, pokud svou kůži nedokážeme před spálením ochránit?

Kůže nás chrání před nebezpečnými vnějšími faktory. My ji za to musíme chránit před sluncem. Někdy zkrátka člověk podcení situaci, a tak se může snadno spálit. Citlivým typům stačí i 15 minut. Jak si pomoct od bolesti a zrychlit hojení?

Zmírněte bolest chlazením

Prvních pár dní po spálení je kůže velmi citlivá a zarudlá. Ulevit si od bolesti a svědění můžete vlažnou až studenou sprchou (ne ledovou), postižená místa na kůži si také můžete zkusit natřít bílým jogurtem, jehož chladivé účinky jsou opravdu blahodárné a při pravidelném natírání bolest značně zmírňují.

beach-2342_640

Držte se ve stínu

Těžko se tento bod dodržuje, pokud se spálíte na dovolené hned první den. Představa, že zbytek pobytu strávíte mimo pláž, není moc lákavá, ale pro vaše zdraví je v tuto chvíli stín to nejlepší. Už tak podrážděnou kůži byste měli nechat odpočinout a zregenerovat, jinak vám hrozí nevzhledné puchýře. Ty vám způsobí mnohem větší trápení, které za to rozhodně nestojí.

Pozor na vysušování

Snažte se spálenou kůži udržovat co nejvíc hydratovanou, vysušení by vám v tuto chvíli určitě neprospělo. Zkontrolujte, zda-li má váš sprchový gel neutrální pH a pokud si nevíte rady, navštivte jakoukoliv lékárnu či drogerii, kde vám jistě obsluha poradí s výběrem toho správného mýdla. Kůži můžete rovněž ošetřovat speciálními krémy po opalování.

nivea-1495475_640

Dodržujte pitný režim

Pít se má sice pořád, v případě spálení to však platí dvojnásob. Hydratovat kůži byste totiž měli nejen zvenčí, ale i zevnitř. Dva až tři litry čisté vody denně postačí.

Vždy záleží na tom, kde jste si kůži spálili a v jakém rozsahu. Pokud se o ni budete pár dní až týdnů starat, bolest brzy ustoupí a spálenou kůži vystřídá nová a zdravá.