Slunce na dlani – pampelišky a výroba sirupu

By: Mike Mozart

Mnoho příznivců pampelišek jistě bude znát jejich zpracování v med. Co letos udělat obměnu a zkusit z nich vyrobit sirup? Jaro je ideální doba, kdy se pampelišky houfují a vytvářejí doslova slunečný koberec. Nasbírat se dají na vlastní zahrádce nebo se vydejte do přírody. Na sirup se sbírají pampeliškové hlavičky, ale není problém zužitkovat i listy do nejrůznějších druhů salátů.

Pampeliška – dar z přírody

By: Mike Mozart

Pampeliška neboli smetanka lékařská, je pro nás dostupným přírodním léčivem, tak proč si ho nedopřát. Pro náš organismus je rozhodně přínosem, protože povzbuzuje trávení, přispívá k lepšímu vylučování žluče, ale má blahodárné účinky i na jiné, než trávicí orgány, např. ledviny. Hojí současně záněty a prosazuje se i v léčbě malých močových kamínků. Pokud se zaměříme na sbírání květů a výrobu sirupu, musíme jich nasbírat poměrně velké množství, ale když se domluvíte a je vás více, za půl hodiny máte nasbíráno. Sirup je vhodný užívat při nachlazení.

Postup výroby:

Jelikož pampelišky svou jasně zářivou žlutou barvou přitahují hmyz, je dobré na místě, kde je sbíráte, oklepat, abyste si s nimi domu nepřinesli cizí návštěvníky. Někdo preferuje sbírání pampelišek odstřihováním jejích středů, ale dají se dobře i trhat. Ovšem je tu jeden malý háček, sbíráte-li je na louce, kde jich je velké množství, ulpí vám jejich pyl zřejmě i na oděvu.

Když máte pampelišky doma už natrhané, tak je mírně properte ve vodě, zbytečně nemačkejte (z květu se vyplavuje pyl). Hlavičky pampelišek se přelijte vařicí vodou a s pokrájenými plátky pomeranče nechte 24 hodin vyluhovat při pokojové teplotě. Druhý den z nich vymačkejte šťávu přes plátýnko a přiveďte k varu. Nyní je fáze, kdy do vroucí tekutiny přimíchejte třtinový cukr, aby vám konzistence pěkně zhoustla. Sirup přelijte do sklenic a až vychladlou tekutinu opatřete víčkem. Pokud máte fantazii, můžete si na sklenici vytvořit ozdobnou etiketu nebo štítek s nápisem vašeho nového sirupu. Uchovávejte ho na chladném a temném místě.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*