Rostlinné bílkoviny, jako obsah stravy veganů

Počty lidí holdujících masu značně klesají. Vegetariánství i veganství získává stále nové příznivce, kteří hledají nový způsob stravování se. Nezbytnost masa ve stravě každého člověka bývá mnoha odborníky napadána a zaměňována rostlinnými bílkovinami. Můžeme nahradit živočišné bílkoviny za rostlinné? A jak se odlišují masožravci od vegetariánů?

Kdo jsou vegetariáni, vegani a vitariáni?

Vegetariány můžeme označit, jako ty, kteří se rozhodli nejíst maso, nepít alkohol, nekouřit a snaží se žít zdravěji pro své tělo i duši. Jsou to tedy lidé, kteří si zvolili určitou filozofii života a jdou její cestou. Všeobecně jejich počty stoupají a čím dál větší množství lidí myslí na přírodu, zvířata i své okolí.

Vegani se od nich liší tím, že navíc zavrhli veškerou živočišnou stravu a s ní kromě masa i vejce, mléko a mléčné výrobky. Třetí velmi podobná skupina, jako jsou vegani, jsou i vitariány. Strava, kterou schvalují, se shoduje s předchozími vegany, avšak vše konzumují v syrovém stavu, tedy bez tepelné úpravy, jako je smažení, vaření a pečení.

Populace takto zaměřených lidí jednoznačně prohlašuje, že se cítí zdravější, veselejší, mírnější ve svých projevech, tolerantnější vůči svému okolí a dokonce přiznávají, že mají mnohem více energie, než dříve. Způsoby takového stravování se často stávají novoročním předsevzetím mnoha jedinců, kteří dlouho váhají, zda se přiklonit k jinému způsobu stravování, než doposud.

Proč jsou bílkoviny pro tělo důležité?

Bílkoviny zodpovídají za správnou funkci veškerých orgánů v těle člověka. Jsou tedy nepostradatelnou stavební složkou lidského organismu. Hlavní funkcí bílkovin je obnovovat a tvořit tkáně, syntetizovat hormony a enzymy. Každý sportovec jistě potvrdí, že jsou nezbytnou součástí výživy, a pokud si chtějí zachovat a dále vytvářet zdravé a pevné svalstvo, musí si přísun bílkovin hlídat.

Maximální doporučené množství bílkovin denně je 35-50 gramů. Stejně, jako nedostatek bílkovin i přebytek může způsobit zdravotní problémy, jako například poškození jater, ledvin, či trávicí potíže.

Lze nahradit živočišné bílkoviny za rostlinné?

Mnozí si myslí, že rostlinnými bílkovinami nemohou plnohodnotně vynahradit obsah živočišných bílkovin. I toto je však již dávno vyvrácený mýtus. Bílkoviny, jako takové jsou tvořeny z 22 různých aminokyselin, z nichž 8 je esenciálních. Znamená to, že si je organismus nedokáže vyrobit a získává je výlučně potravou. Je tedy nutné dbát na vyváženou, komplexní a bohatou stravu a pak není nutné strachovat se, o nedostatek potřebných proteinů. Mnohé jistě potěší fakt, že například sojové maso obsahuje větší množství proteinů, než maso živočišného původu.

Rostlinné bílkoviny jsou obsaženy kromě sóje i v obilovinách, ořechách a semínkách – slunečnicových, dýňových nebo sezamových, nebo také v tofu a čočce.

Konzumace rostlinných bílkovin nemusí děsit, ani aktivně založené jedince. Skupina vrcholových sportovců zaměřující se na vegetariánskou či veganskou stravu dokazuje svými těly i vlastními výsledky, že skutečně jde žít bez masa! Více se můžete dozvědět na stránkách www.vegan-fighter.com, kde naleznete i známé osobnosti, jako je například Mike Tyson.

Staňte se veganem alespoň na pár chvil

Rozhodnout se, zda se odchýlit od zavedených zvyků a vyloučit ze svého života něco, co je jeho součástí od prvopočátku jistě není úplně jednoduché, avšak pokud vás láká změna a chcete poznat jeho pozitivní stránky, vyzkoušejte stravu bez masa a staňte se alespoň na chvíli veganem.

Zajděte do restaurací, kde vám nabídnou pestrou stravu bez živočišných produktů. Nakupujte nějakou dobu alternativní potraviny, jako jsou tempeh, sojové maso, seitan, tofu či rostlinné mléko. Začněte experimentovat a zkoušejte tyto potraviny vařit i doma. Jedině tak zjistíte, zda by vám tento styl stravování mohl vyhovovat. V neposlední řadě se také připravte na negativní reakce svého okolí a ověřte si, zda jste schopni svým přátelům vysvětlovat, proč jste se k něčemu takovému rozhodli.