Jak překvapit maminku na Den matek?

Den matek je téměř tady, už víte, čím obdarujete tu svou? Nemusí to být zrovna perlový náhrdelník, tento svátek je hlavně o důkazu lásky a vděku za její péči.

Klidně připravte slané pohoštění, které je svým způsobem v tento den méně tradiční, než něco sladkého. Přinášíme vám inspiraci, co by to tak mohlo být…

Sýrové krekry z čedaru

Jsou velice snadné a mohou je jíst i malé děti. Pokud tedy budou součástí oslavy, oslovíte tím všechny bez rozdílu věku.

Složení:

  • 100 g sýru čedar
  • 200 g mouky
  • 200 g másla (při pokojové teplotě)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička hořčice
  • sůl

Postup:


Všechny suroviny kromě těch sypkých, vložte do kuchyňského robotu. Nechte zpracovat do konzistence hladkého krému. Pomocí sítka přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a rukama dobře zpracujte. Nechte 30 minut odpočívat v chladničce.

Po této době vyválejte těsto na plát o tloušťce půl centimetru. Z těsta vykrajujte různé tvary, mohou to být trojúhelníčky, ale také čtverečky, co vás zrovna napadne. Fantazii se meze nekladou. Sušenky poklaďte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 ° po dobu 12 minut.

Žampiony plněné boloňskou omáčkou

Boloňská omáčka – složení:

  • 25 g extra panenského olivového oleje
  • 80 g mrkve
  • 80 g cibule
  • 40 g červené papriky
  • 1/2 stroužku česneku
  • 125 g drcených rajčat
  • 125 g cherry rajčat
  • 250 g mletého masa
  • sůl, pepř, oregano, 1 bobkový list, petržel
  • žampiony
  • strouhaný sýr

Postup:


Zeleninu oloupejte a nakrájejte na velmi malé kousky. Olej vlijte na pánev a rozehřejte na povolený stupeň ohřevu. Vložte zeleninu a restujte, dokud nebude dobře pošírovaná, cca 10 minut. Přidejte drcená a cherry rajčata a pokračujte ve vaření dalších 10 minut. Nakonec dodejte mleté ​​maso, trochu soli, pepře, oregano a bobkový list.

Nechte dusit, dokud maso nezměkne. Omáčku občas promíchejte a povařte cca 20 minut na středním ohni. Pokud máte rádi bílé víno, můžete ho přilít do pošírované zeleniny, než k ní přidáte rajčatovou omáčku. Jakmile máte hotovou boloňskou omáčku, očistěte houby, odstraňte nožičky a naplňte boloňskou omáčkou.

Plech vystelte pečícím papírem a plněné žampiony sem opatrně přeneste. Každou houbu posypte strouhaným sýrem. Pečte 15 minut při 180 °C. Když si omáčku připravíte předem, je to velmi rychlý recept. 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*