Den matek je téměř tady, už víte, čím obdarujete tu svou? Nemusí to být zrovna perlový náhrdelník, tento svátek je hlavně o důkazu lásky a vděku za její péči.
Klidně připravte slané pohoštění, které je svým způsobem v tento den méně tradiční, než něco sladkého. Přinášíme vám inspiraci, co by to tak mohlo být…
Sýrové krekry z čedaru
Jsou velice snadné a mohou je jíst i malé děti. Pokud tedy budou součástí oslavy, oslovíte tím všechny bez rozdílu věku.
Složení:
- 100 g sýru čedar
- 200 g mouky
- 200 g másla (při pokojové teplotě)
- 1 vejce
- 2 lžíce mléka
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 čajová lžička hořčice
- sůl
Postup:
Všechny suroviny kromě těch sypkých, vložte do kuchyňského robotu. Nechte zpracovat do konzistence hladkého krému. Pomocí sítka přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a rukama dobře zpracujte. Nechte 30 minut odpočívat v chladničce.
Po této době vyválejte těsto na plát o tloušťce půl centimetru. Z těsta vykrajujte různé tvary, mohou to být trojúhelníčky, ale také čtverečky, co vás zrovna napadne. Fantazii se meze nekladou. Sušenky poklaďte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 ° po dobu 12 minut.
Žampiony plněné boloňskou omáčkou
Boloňská omáčka – složení:
- 25 g extra panenského olivového oleje
- 80 g mrkve
- 80 g cibule
- 40 g červené papriky
- 1/2 stroužku česneku
- 125 g drcených rajčat
- 125 g cherry rajčat
- 250 g mletého masa
- sůl, pepř, oregano, 1 bobkový list, petržel
- žampiony
- strouhaný sýr
Postup:
Zeleninu oloupejte a nakrájejte na velmi malé kousky. Olej vlijte na pánev a rozehřejte na povolený stupeň ohřevu. Vložte zeleninu a restujte, dokud nebude dobře pošírovaná, cca 10 minut. Přidejte drcená a cherry rajčata a pokračujte ve vaření dalších 10 minut. Nakonec dodejte mleté maso, trochu soli, pepře, oregano a bobkový list.
Nechte dusit, dokud maso nezměkne. Omáčku občas promíchejte a povařte cca 20 minut na středním ohni. Pokud máte rádi bílé víno, můžete ho přilít do pošírované zeleniny, než k ní přidáte rajčatovou omáčku. Jakmile máte hotovou boloňskou omáčku, očistěte houby, odstraňte nožičky a naplňte boloňskou omáčkou.
Plech vystelte pečícím papírem a plněné žampiony sem opatrně přeneste. Každou houbu posypte strouhaným sýrem. Pečte 15 minut při 180 °C. Když si omáčku připravíte předem, je to velmi rychlý recept.