Vitamín C je v období chřipek nezbytným pomocníkem, a ten nejlepší pochází právě z ovoce a zeleniny. Důležité je však vitamín c doplňovat již preventivně, a ne až ve chvíli, kdy vás začíná škrábat v krku.
Prevence
Vitamín C je nezbytným pro správné fungování vitamínem pro fungování organismu a podílí se v těle na řadě biologických pochodů. Abyste byli odolnějšími před chřipkou, je vhodné vitamín C doplňovat opravdu pravidelně. Vitamín C totiž umí stimulovat buňky, které se podílejí na posílení a harmonizaci imunitního systému. Právě nyní je také nejvyšší čas na to, abyste na preventivní příjem vitamínu C mysleli. Důvodem je především chřipkové období, které se nás ještě chvíli bude držet.
Denní příjem
A kolik vitamínu C byste za den měli zkonzumovat? Denní množství vitamínu C pro dospělého člověka se pohybuje někdy mezi 60 až 100 miligramy. Pro těhotné ženy je ideální 110 mg za den. Na příjem vitamínu C může mít vliv i kuřáctví. Organismus kuřáků je schopen využít asi jen kolem 60 % přijatého vitamínu C. Abyste si mohli tyto údaje lépe představit přímo na stravě, za den vám stačí zkonzumovat přibližně 400 g zeleniny a 200 g ovoce.
Nejlepší zdroje
Můžete-li konzumovat dostatek čerstvé zeleniny a ovoce a je vaše strava pestrá, nebudete tablety s vitamínem C potřebovat. Pokud vaše konzumace čerstvého ovoce a zeleniny není taková, je vhodné jídelníček doplnit o tabletky s vitamínem C. Mezi nejlepší zdroje vitamínu C patří:
- Růžičková kapusta
- Brokolice
- Červená a žlutá paprika
- Zelí
- Zelená zelenina
- Jahody
- Citrusové plody
- Šípky
- Kiwi
- Petržel
- Černý rybíz
- Rajčata
Zajímavé zdroje
Mezi zajímavé a velmi efektivní zdroje vitamínu C patří například australské kakadu švestky, acerola, chilli papričky, kvajáva či komatsuna.