Jakým potravinám se na podzim vyhýbat? Zhoršují totiž vaši náladu

Jsme to, co jíme. Tato věta neplatí jen v tom ohledu, že podle toho, čím se stravujeme, tak také vypadáme a ovlivňujeme náš zdravotní stav. Tato věta se dotýká i naší nálady, jelikož to, co jíme, ovlivňuje i naši náladu.

Podzim

Podzimní dny jsou krátké, zimní ještě kratší, navíc jsou zpravidla plné deště, pochmurného počasí a chladu. Právě během podzimních dnů nás přepadá smutek, spíše negativní nálady a mnohdy také deprese. Pravdou je, že některé potraviny mohou tyto stavy prohlubovat.

Potraviny a nálady

I složení vaší stravy má totiž velký vliv na vaši náladu. Pokud budete například konzumovat zpravidla jen průmyslově zpracované potraviny, potraviny nezdravé a tučné, budete se cítit bez energie, navíc dáte zabrat svému tělu výkyvy hladin cukru v krvi. Strava ovlivňuje i neurotransmitery v našem mozku, které udávají to, jakou budeme mít náladu. Aby však neurotransmitery správně fungovaly, potřebují kvalitní a vhodné „palivo“, kterým je kvalitní zdravá strava.

Jaké potraviny vynechat?

Snažit byste se měli především o to, aby byla vaše strava pestrá a zdravá. Vynechte sladidla, přílišný příjem sladkých potravin a cukrů. Vynechte také jídla tučná, margarín, průmyslově zpracované maso, salámy a uzeniny. Vhodné je omezit i průmyslově zpracované potraviny a volit spíše ovoce, zeleninu, luštěniny, obiloviny, ořechy, semínka v jejich nejčistší podobě a z nich si připravovat zdravé pokrmy. Průmyslově zpracované potraviny nejenže mnohdy nejsou zdraví přínosné, ale obsahují řadu přísad, o které váš organismus nutně nestojí.

Jaké nápoje vynechat?

Ideální je také omezení pití kávy, jelikož obsahuje kofein, který má vliv na funkce neurotransmiterů a nervovou soustavu celkově. Vyhýbejte se nadměrné konzumaci alkoholu. Jedna sklenka kvalitního červeného vína vás příjemně zahřeje, celá láhev vás však snadno uvede do deprese.