Proč bychom měli jíst pistácie?

Pistácie je dnes již velmi oblíbeným druhem oříšků. Není se čemu divit – s naším organismem dokáže hotové divy.

Pistácie jsou považovány za jedny z nejstarších jedlých oříšků. Původ mají v Asii. Na dozrání prvních plodů si musíme počkat až dvanáct let, díky příznivým účinkům na lidský organismus to ale stojí za to.

Vitamínový doping

Pistácie jsou plné všech pozitivních látek, které pro své zdraví potřebujeme. Obsahují bílkoviny, aminokyseliny, vlákninu, tuky, spoustu minerálů a základní vitamíny A, K, C, E a B6. V porovnání s ostatními ořechy mají pistácie nižší obsah kalorií, nemusíte se jim tedy při držení diety vyhýbat.

Zázraky, které pistácie dovedou

Výzkumy potvrzují, že pravidelná konzumace pistácií snižuje hladinu cholesterolu v těle. Díky obsahu antioxidantů a nenasycených mastných kyselin podporují zdraví srdce.

Pistácie obsahují málo kalorií a nasycených tuků a zároveň dostatek bílkovin, při snižování hmotnosti mohou být tedy skvělým pomocníkem. Jsou dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá při hladkém trávení.

Pistáciové oříšky pomáhají při odstraňování suchosti kůže, a to kvůli přítomnosti nasyceného tuku.

Afrodiziakum a antioxidant

Vědci naznačují, že pistácie velmi významně ovlivňují sexuální vitalitu u mužů. Konkrétně pomáhá vyšší příjem pistácií zlepšení erektilní funkce přibližně o padesát procent.

Nejen samotné oříšky, ale i jejich skořápky obsahují množství antioxidantů. Antioxidanty neutralizují volné radikály, které se v těle tvoří po buněčném metabolismu a mohou způsobovat srdeční i jiná onemocnění.

Pistácie toho ale umí mnohem víc. Antioxidanty pomáhají snižovat proces glykace, čímž potírají cukrovku druhého typu. Pistácie mají vysoký obsah mědi, což pomáhá při absorpci železa.

Pokud jste se pistáciím doposud vyhýbali, měli byste to napravit a zařadit je do svého jídelníčku.