Co je to kaki a proč bychom ho měli jíst? Určitě ne jen proto, že jej můžeme koupit v podzimních měsících!
Kaki je zářivě lesklé oranžové ovoce. Svým tvarem připomíná rajče, voní po vanilce a chutná jako kombinace hrušky, broskve a žlutého melounu. Pochází z jihovýchodního Španělska a koupit jej můžeme pouze od poloviny října do poloviny prosince.
Benefity
Sladké plody kaki se vyznačují svým vysokým obsahem zdraví prospěšných látek. V dužině totiž najdeme vitamín A, vlákninu, fosfor a hořčík. Kaki je zdrojem energie, až dvacet procent hmotnosti totiž tvoří cukry, zbytek je voda.
Díky vysokému obsahu vitamínu C posiluje kaki imunitní systém. Navíc pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže a má příznivý účinek při srdečních onemocněních. Přispívá ke zdraví a pevnosti kostí, funguje jako prevence sklerózy a zpomaluje proces stárnutí.
Kaki může být i zdrojem železa, pokud trpíte jeho nedostatkem.
Pro těhotné ženy i pro děti
V jídelníčku těhotných žen by kaki rozhodně nemělo chybět, protože vitamín A napomáhá zdravému embryonálnímu vývoji dítěte.
U malých dětí pomáhají pektiny obsažené v dužině regulovat funkci střev.
Pro diabetiky
Tohle sladké ovoce prospívá diabetikům. Více než polovinu z jeho 15 % sacharidů totiž tvoří fruktóza, což je přírodní ovocný cukr. Ten diabetici lépe snášejí a snáze vstřebávají. Pektin navíc zpomaluje uvolňování cukrů ve střevech, takže jsou diabetici chráněni před prudkým nárůstem hladiny cukru v krvi.
Nesčetné výhody
Kaki má málo tuků a sodíku, zato spoustu karotenoidů, díky nimž se nemusíme bát arteriosklerózy a kardiovaskulárních problémů. Pokud trpíte průjmem nebo zánětem tlustého střeva, i s tím si kaki poradí.
Protože je kaki dostupné pouze na podzim, měli bychom v tomto období využít příležitosti a zařadit kaki do našeho jídelníčku.