V čem jsou lepší elektronické cigarety?

Kouříte? Pak jste se už jistě sami ocitli před dilematem, jestli vyzkoušet elektronickou cigaretu, nebo zůstat u starých dobrých cigaret v krabičkách. Jaké jsou výhody elektronických cigaret?

Lidem závislým na cigaretách se těžko vykládá, proč s kouřením přestat. Vždyť kouření se oddávají jak vzdělaní, tak chudí a nemocní.

Proč kouříme?

Závislost na nikotinu je velmi snadné vybudovat si, mnohem obtížnější je zbavit se jí. Nikotin obsahuje alkaloid, který pomáhá zmírňovat dopad psychických onemocnění. Jste ve stresu? Cigareta pomůže. A protože je tak jednoduché oddat se té zklidňující látce, nevnímáme další dopady na naše zdraví, na prostředí kolem sebe nebo na naši peněženku.

 

Výhody elektronických cigaret

Přesvědčit kuřáka, aby přešel z klasických cigaret na elektronickou, může být těžké. Tady jsou některé argumenty, které by mohly zabrat!

Cena

Pořizovací cena elektronické cigarety se pohybuje v rozmezí od 500 do 1500 korun, sháníte-li nějakou obyčejnou. Na první pohled vám může připadat dražší než krabička cigaret, jenomže na rozdíl od ní vám elektronická cigareta vydrží minimálně několik let. A to už s rozpočtem dovede zahýbat.

Zdravější kouření

Zatímco klasický cigaretový kouř obtěžuje okolí a kuřák současně s nikotinem vdechuje i dehet a další jedovaté látky, elektronické cigarety tento problém ve velké míře zmírňují. Nezapáchají, nehrozí, že od nedopalku chytne tráva nebo papír a přináší kuřákům pouze nikotin.

Pohodlnější kouření

Pro některé kuřáky je neomezenost výhodná, jiným může připadat škodlivá. Většina omezení spojených s kouřením na veřejnosti se elektronických cigaret netýká. To ale také znamená, že kuřáci mají sklony oddávat se nikotinu mnohem častěji než dřív.

Je však nutné zdůraznit, že elektronická cigareta není v žádném případě účinný nástroj v boji s kouřením.