Nechte se inspirovat čínskou a japonskou kuchyní, která je opravdu zdravá a pomůže vám zhubnout. Právě houba Shiitake by v dietním jídelníčku chybět neměla.
V jihovýchodní Asii se Shiitake pěstovala už před dvěma tisíci let. V češtině bychom ji našli pod názvem houževnatec jedlý. Dá se přirovnat třeba k další dřevokazné houbě, hlívě ústřičné. I ta je velmi zdravá a oblíbená pro svou vynikající chuť.
Po žampionech je houba Shiitake druhou nejpěstovanější houbou v celosvětovém měřítku.
Proč ji zařadit do jídelníčku?
V Číně se této houbě říká elixír života a houba dlouhověkosti. Dokáže totiž zlepšit průběh nemocí po ozáření radiací. Kromě této kuriózní vlastnosti obsahuje houba Shiitake spoustu bílkovin, minerálů (draslíku, fosforu, železa, zinku), polysacharidů a vitamínů (B1, B2, B3 a D). Je také zdrojem látky lentinan, která aktivuje imunitní systém a funguje jako antioxidant.
Houba shiitake má skvělé antivirové a antibakteriální účinky. Pomáhá eliminovat také plísňová a parazitární onemocnění, posiluje celkovou obranyschopnost a dobrý efekt má i při léčbě některých kožních onemocnění, například akné.
Látka eritadein, díky níž je houba velmi ceněna, pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu, snižuje riziko vysokého krevního tlaku a chrání náš kardiovaskulární aparát. Blahodárný vliv má na činnost jater.
Shiitake je všelék
Máte migrénu, alergii nebo trpíte chronickou únavou? Houba shiitake vám určitě pomůže dostat se zase do formy.
Součást redukční diety
Jelikož má tato houba téměř nulovou energetickou hodnotu a přitom snadno navodí pocit plného žaludku, zařazuje se do redukčních diet. Houby jako takové byste měli ve svém jídelníčku mít, neboť obsahují i hodně vlákniny. Můžete z nich dělat řízky, omáčky, polévky nebo je přidat do salátů.