Jak sportovat v těhotenství?

Těhotenství považují ženy za jedno z nejkrásnějších období svého života. Nemusíte však během těchto devíti měsíců nečinně sedět na pohovce u televize, uspokojovat své poblázněné chuťové smysly a po porodu se hroutit z toho, že jste přibrala. Sportovat totiž můžete i v průběhu těhotenství! 

Samozřejmě mějte na paměti, že v těhotenství není vhodné své sportovní výkony přehánět. Určitě byste se neměly snažit radikálně zlepšovat svou fyzickou kondici nebo se snažit o hubnutí. Pohyb se doporučuje pouze v rámci duševní pohody a zdravého životního stylu.

První trimestr

V prvním trimestru musíte být velmi opatrné, protože v této době je velmi vysoká pravděpodobnost potratu, pokud si ublížíte. Šetřete se celkově a vyhýbejte se zapojování břišních svalů, skákání a činnostem, které bříško obecně buď jakkoliv namáhají, natahují nebo utiskují.

Druhý trimestr

Během čtvrtého až šestého měsíce se mohou ženy postupně a pozvolna vracet ke svým oblíbeným sportovním aktivitám. Riziko potratu už není tak velké, ženy netrpí ranními nevolnostmi a bříško ještě není tak velké, aby bránilo v pohybu.

Třetí trimestr

Na pohyb by ženy neměly zanevřít ani v poslední fázi těhotenství. Vyplatí se udržovat se v klidné činnosti, přestože se cítíte unavená a po sebemenší námaze zadýchaná. Kombinujte lehkou aktivitu s dlouhým odpočinkem. Být v kondici se vyplatí i proto, že po porodu budete schopná lépe zvládat nároky svého dítěte.

Pohybové aktivity

Po celou dobu těhotenství se doporučuje buď jóga nebo plavání speciálně pro těhotné. Možná se vám bude ze začátku zdát nudné takovéto cvičení, zvlášť pokud jste zvyklé pohybovat se nebo dokonce podnikáte akční sporty. Během těhotenství se však vyplatí být opatrná a neriskovat.

Vyhněte se rychlým sportům nebo aktivitám, při nichž se můžete zranit. Respektujte potřeby svého těla a nebojte se zpomalit.

Pokud sledujete či sázíte na sportovní přenosy, případně sázíte sportku, navštivte také weby Tikety.cz s výsledky sportky.