Jste majiteli menší či větší zahrádky a rádi byste si vypěstovali vlastní zeleninu? Žádný problém! Pěstování zeleniny není žádná věda (stejně jako u ovoce) a vytvoření záhonu jakbysmet. Pojďme se společně podívat, co všechno je třeba udělat a jak vytvořit správný a úrodný zeleninový záhon.
Kam záhon umístit a jakou zvolit půdu?
Nejlepší místo pro zeleninový záhon je takové, které je chráněné před větrem a zimou, a zároveň na něj dosahuje spoustu slunečních paprsků. Záhonek by měl být také lehce vyvýšen a to zejména kvůli vzniku mrazových kotlin, kde by se zelenině opravdu nedařilo.
Půda pro pěstování by měla hlinitopísčitá. Poznáte ji tak, že pokud ji vezmete do dlaně a stisknete, vytvoří se váleček, který bude držet pohromadě. V případě nutnosti je možné půdu promíchat s pískem, aby byla lehčí a propustná apod.
Je třeba záhon nějak upravit?
Před samotným sázením by se záhon samozřejmě měl upravit. Základem je odstranit plevel, záhon okopat a zrýt. Po této úpravě a pohnojení je potřeba rozdělit záhon na menší části, mezi kterými budou vést jednotlivé cestičky v podobě vyšlapané hlíny, v lepším případě i dlaždic, kamenů nebo prken. Ty nám následně usnadní hnojení, zalévání i konečné sklízení zeleniny.
Semínka nerozhazujte hlava nehlava
V případě, že máte již vše připraveno, můžete začít sázet! Neházejte semínka ovšem hlava nehlava. Špatně byste na začátku odlišovali, co je zelenina a co plevel. Pomoci může také rozlišení klacíkem nebo lístečky. Dodržujte jednotlivé a předem připravené řádky i správnou vzdálenost. Každá zelenina má svá pravidla. Po zasazení stačí záhonek zalít a je hotovo. Pozor ovšem na přemokřenou hlína, která klíčení nesvědčí.
Nakonec je jen na vás, co si vypěstujete. Pamatujte, že domácí zeleninu budete mít bez chemikálií a čerstvě utrženou. Tak hurá do toho, vydrží opravdu dlouho!