V zimním období si člověk mile rád smlsne na verzi jedlých pečených kaštanů. Možná si při představě kaštanů vybavíte na podzim obalenou korunu stromů, když tu slyšíte, jak něco spadlo na zem.
Jsou to sice kaštany, ale nejsou jedlé, na to pozor. Jedlé kaštany si tak nejčastěji zakoupíme ve vánoční čas na některém z trhů nebo si je můžeme připravit i sami. Není to nic až tak náročného, jak by se mohlo zprvu zdát. Navíc jsou zdrojem řady minerálních a stopových látek, protože obsahují vysoký podíl vápníku, železa, hořčíku a fosforu. Řada z nás tak ani neví, že jsou v kaštanech obsaženy vitamíny, např. A, B a C. Jsou tedy vynikajícím řešením proti stresu a únavě. Údajně je jich účinek spojován i s jaterní očistou.
Jak s nimi naložit
Koupené jedlé kaštany se dají upravovat všelijak. Nicméně podmínkou tu zůstává, že se jedí jedině tepelně upravené. Po uvaření se mohou jíst jen tak samotné nebo se z nich dá udělat nádivka či pyré. Než kaštany vložíme do vody, je potřeba naříznutí do kříže tam, kde je kaštan vypouklejší. Vaří se necelých 10 minut, poté se zabalí do utěrky a rozmělní se skořápka.
Kaštany tak dokážou podtrhnout jedinečnost celého okamžiku. Jen si je představte nádherně servírované na svátečním stolu, dokážou sem vnést úplně jinou atmosféru. Slupka kaštanů se trochu hůře loupe, tak se obrňte trpělivostí a obsah klidně vyjídejte lžičkou. Chutnají podobně jako čerstvě vytažené brambory z ohně, jejich chuť je ovšem příjemně nasládlá jako třeba u červené odrůdy brambor. Nicméně je to přirovnání a každému budou chutnat jinak. Už proto je stojí za to vyzkoušet, ať doma tak i na vánočním trhu. Budete překvapeni, jak vás pěkně zahřejí. Správně připravené kaštany nejsou připálené a černé, ale jsou intenzivně hnědé.