Jak to jen ty Francouzky dělají?

By: KΛ13

Francouzi jsou známi jako milovníci dobrých sýrů, vín a všech požitků, které tento svět nabízí. Jejich hlavní jídlo je hlavně večer, což je považováno za dietologický hřích, tak proč jsou proboha Francouzky tak krásně štíhlé a obezita je francii velmi ojedinělým jevem? Jako odpověď poslouží několik faktorů, které si nyní prozradíme.

By: Mark Mitchell

První z nich je pestrost v množství. Francouzská večeře má několik chodů, které jsou však velmi malé. Ve srovnání s Evropou je francouzská porce o čtvrtinu až polovinu menší. Jídlo si umí vychutnat, žvýkají velice pomalu, hodně u jídla mluví a proto se konzumace takovéto večeře protáhne třeba i na více jak hodinu. O Francouzích se také ví že sní téměř vše, salátem začínaje a šneky a žabími stehýnky konče. Jejich gastronomie je nastavená na téměř vše, avšak pouze v malých dávkách a velmi pestře. Pokaždé je součástí talíře zelenina, maso a příloha. Vše musí být vyvážené, vše s mírou a rozmanité.

 

By: Jules Morgan

Co se konzumace mléčných výrobků týče, Francouzi za Evropou pokulhávají. I přesto že se řadí mezi sýrařské velmoci, je obvyklé ukrojit si sýru pouze malý kousek. Tento malý kousek velmi často nahrazuje dezert po večeři. Jeho obvyklá gramáž nepřesahuje 40 gramů a navíc Francouzi příliš neholdují mléku a kávu pijí silnou, bez mléka či jen s velmi malým množstvím. Dalším tajemstvím Francouzské štíhlé linie je jejich obliba v čerstvých potravinách. Jejich spižírny nejsou nikdy nijak zvlášť přeplněné. Francouzi chodí nakupovat potraviny téměř každý den a proto se jim dostává jen toho nejčerstvějšího zboží.
A posledním, ale také velmi důležitým faktorem je pravidlo nevynechat žádné jídlo během dne. I když přes poledne nic nestíhají, vždy si najdou čas alespoň na malou bagetu. A večerní jídlo je pro ně to nejposvátnější. Přejídat se je sice hřích, ale být hladový je zkrátka necivilizované.