Hořká čokoláda: Jaké jsou její zdravotní přínosy? 2. část

Z minulého dílu víme, jak zdravá je hořká čokoláda. Dnes se proto zaměříme a využití čokolády v kuchyni.

Jedním z receptů, kde můžete využít hořkou čokoládu, jsou sušenky z hořké čokolády. Budete potřebovat šest lžic nesoleného másla, čtyři kousky hořkosladké čokolády (nasekané), tři velká vejce, dva šálky čokoládových lupínků, třičtvrtě šálku kostkového cukru, dvě lžičky vanilkového extraktu, půl šálku a dvě polévkové lžíce polohrubé mouky, dvě lžíce holandského kakaa, špetku soli a čokoládovou polevu a čokoládové sypání na ozdobu.

Příprava: Čokoládu, čokoládové lupínky a máslo nechte rozehřát a ve velké misce nechte vychladnout. Dále smíchejte mouku, sůl, kypřící prášek do pečiva a kakao v menší misce a do směsi následně přimíchejte vejce a cukr. Míchejte, dokud nevytvoříte světlou a nadýchanou směs. Přidejte vanilkový extrakt a obsah velké misky. Důkladně smíchejte a uschovejte v lednici.

Předehřejte troubu na 180 °Celsia a vyložte formu papírem na pečení. Z těsta vytvořte malé kuličky a rozprostřete je několik centimetrů od sebe. Sušenky pečte zhruba deset minut. Poté nechte dalších deset minut vychladnout.

Na čokoládě nešetřete

Pokud si chcete dopřát kvalitní hořkou čokoládu a těžit z jejích benefitů, nebuďte skoupí na korunu.  Pravá čokoláda obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr. Žádný rostlinný tuk v pravé hořké čokoládě nenajdete. Obsah kakaové sušiny nesmí být menší než 35 %.

Jedničkou na trhu jsou hořké čokolády od Lindt. Lindt Excellence 99 % extra hořká stojí 79 korun a obsahuje nejméně 99 % kakaové sušiny, případně Lindt Excellence 70 % s intenzivním kakaovým aroma.

Hořká čokoláda je velmi výživná, protože má prokazatelně vysoký obsah antioxidantů, které jsou pro tělo přínosné. Můžete ji přidat do mnoha receptů, obzvlášť do zákusků a chutnat bude celé rodině.