Vodítka pro psy

Pes bývá nejčastěji chovaným domácím zvířetem. Podle posledních údajů je v ČR chováno cca dva milionů psů. I to je důvodem k regulaci ve smyslu městských a obecních vyhlášek o poplatcích a také o vymezení ploch, kde lze pejska pustit tzv. na volno, ovšem za neustálého a bezprostředního dozoru jeho páníčka.

Samozřejmě, že takových míst lze vyhradit jen velmi málo a uspokojit všechny zájemce ani nelze. Proto musí mít každý pes své vodítko, které se připíná na obojek a zamezuje pejskům jejich svobodné pobíhání.

Vodítka pro psy představují páníčkovu prodlouženou ruku, ale zároveň by měla být i elegantním doplňkem. Vodítek je na trhu celá spousta a hlavní dělení je podle potřeby a hmotnosti psa. Nejčastěji se používají klasická psí vodítka do města, jejichž délku lze regulovat. Šňůra je samonavíjecí, a proto nehrozí její znečištění jako tomu je u pevných vodítek.

a_09110-3-436405857cz-800x600Označují se také jako flexi vodítka nebo prodlužovací vodítka. Kromě procházek ve městech se používají také na výstavách, ale i při výcviku. Rukojeť je tvarovaná ergonomicky, takže její držení je pohodlné a příjemné. Délku vodící šňůry můžete regulovat nebo brzdit pomocí tlačítka a zafixovat potřebnou délku šňůry lze páčkou. Obvyklá délka samonavíjecích vodítek je od dvou až do sedmi metrů.

Vedle flexi vodítek jsou známá také pevná vodítka, která se používají pro velká plemena nebo také jako stopovací vodítka. Jsou mnohem pevnější, jejich šířka bývá cca 3 cm a délka může být až 20 metrů. Jsou zakončena klasickou karabinou, která se připne na očko, které je součástí obojku. Podobně jako flexi vodítka jsou nabízena v různých barvách, ovšem barevná i vzorová škála je u pevných vodítek mnohem pestřejší.

Stopovací vodítka používají lovci při stopování či dohledávání zastřelené zvěře a rovněž policisté při stopování pachatelů trestných činů apd. Tato vodítka jsou vhodná i pro běžné majitele psů, kteří chtějí cvičit přivolání a podobné povely, ale slouží i pro nácvik pachových prací.