Zaměřeno na dýchání: Dýchací technika vám pomůže od napětí a stresu

Důležitost správného dýchání je mnohdy zmiňovaným tématem, přesto mnoho lidmi stále opomíjeným. I když je dýchání zpravidla bezmyšlenkovitou činností, existují chvíle, kdy nám dech může nesmírně pomoci. Dýchací techniky totiž přináší uvolnění a možnost zvládnutí stresu i náročných situací.

Jogínská technika

O správném dýchání se často hovoří ve spojitosti s jógou, přičemž právě správně prováděné dýchání je při cvičení jógy klíčové. Poučte se od zkušených jogínů a vyzkoušejte dýchací metodu tzv. Box Breathing, která vás zbaví stresu a pomůže vám ke zklidnění těla i mysli.

Box Breathing

Jedná se v překladu o tzv. krabicové dýchání, které je založeno na pomalém a hlubokém dýchání, během kterého své myšlenky uklidňujete s pomocí počítání čísel. Díky této technice se uklidníte, ale také se lépe koncentrujete. Může pomoci ve stresových situacích, abyste dosáhli klidu, ale také v momentě, kdy potřebujete nabrat energii a lépe se soustředit. Tuto metodu používají i někteří sportovci před důležitými výkony.

Jak na dýchání?

A jak začít s touto metodou? Najděte si klidné a nerušené místo, posaďte se na židli, položte si ruce na kolena a snažte se sedět rovně.

Začněte tím, že se nadechnete nosem do břicha a napočítáte do čtyř. Břicho se „zvětšuje“.

Zadržte dech a opět napočítejte do čtyř.

Poté vydechněte nosem a přitom počítejte do čtyř.

Zadržte dech a opět počítejte do čtyř.

Nakonec vše opakujte čtyřikrát za sebou.

Během dýchací techniky myslete na to, že máte dýchat v klidu a zbytečně nikam nespěchejte. Nádechy jsou hluboké a výdechy opravdu intenzivní. Snažte se počítat stejným tempem a zbytečně nezrychlovat. Po čase tréninku můžete číslo čtyři vyměnit za číslo pět.