Jakou si vybrat bránu? Záleží na tom, kolik máte k dispozici místa

Pokud žijete v rodinném domku ze zahradou a máte automobil, pravděpodobně budete dříve či později řešit stavbu brány, kterou lze vjet dovnitř. Jak by taková brána měla vypadat?

Obecně existují dva typy bran – křídlové a posuvné. Druhý typ bran je praktický hlavně tehdy, pokud nemáte v místě vjezdu příliš mnoho místa. Brána, která se bude otevírat ven, totiž může obtěžovat nebo dokonce ohrozit kolemjdoucí.

Dva typy posuvných bran

Posuvné brány lze rozdělit na samonosné a pojezdové. Jejich společným znakem je, že se otevírají do boku, pojezdová přitom na zabudované kolejnici. Výhodou posuvných bran je menší prostorová náročnost, tyto brány lze navíc otevírat pomocí ovládače, karty nebo aplikace v mobilním telefonu. Pokud by vypadl elektrický proud, tak se dá brána samozřejmě otevřít i manuálně.

U samonosných bran je ale potřeba myslet na to, že ve směru, kam se otevírají, musíte mít ještě volné místo, které bude ještě zhruba o třetinu širší než samotný průjezd. U pojezdové brány stačí místo odpovídající šířce průjezdu. Na druhou stranu ale samonosné posuvné brány nejsou náročné na údržbu a jejich konstrukce je snazší.

Vzhled posuvné brány je každopádně jen na vás. Obvykle se brána sladí s designem plotu.