Jak na osvětlení vánočního stromečku

Vánoce se kvapem blíží a s nimi i oblíbené zdobení vánočního stromečku. Určitě se Vám již někdy stalo, že jste ráno o Štědrém dni pracně hledali vánoční světýlka, oprášili je, očistili a ozdobili jimi stromeček. Poté jste je zapojili do zásuvky a… nic! Žárovky se jednoduše nerozsvítily, ať už byla rozbitá jenom jedna nebo více. Mohlo za to špatné skladování nebo volba nekvalitního osvětlení. Pokud se chcete takové štědrodenní krizi vyhnout, pořiďte si kvalitní vánoční osvětlení, které Vám opravdu vydrží a zároveň bude bezpečné.

1

Tržnice není řešením

Nechcete příliš utrácet, stromek máte přece jen stejně umělý, tak prostě zajdete na tržnici nebo k venkovnímu stánku a koupíte ta nejlevnější světýlka, která najdete. Takovou chybu udělalo hned několik nešťastníků, kterým stromek následně shořel.

Není to sice pravidlem, ale koupí levného nekvalitního vánočního osvětlení vystavujete stromek a hlavně svou rodinu nebezpečí. Takové zboží totiž často nemá ani záruku, ani certifikaci či dohledatelného výrobce.

Pokud chcete mít jistotu, že kupujete opravdu kvalitní vánoční světýlka, vždy si pořádně prohlédněte obal a ověřte informace na něm napsané. I v kamenném obchodě se totiž můžete nechat napálit. Jedinou jistotou jsou téměř vždy specializované obchody se svítidly, ve kterých Vám poradí ohledně výběru i používání světel.

Zkontrolujte, zda světýlka opravdu svítí

Pokud si vánoční osvětlení nepořizujete přes internetový obchod, vždy si zkontrolujte, že všechna světýlka opravdu svítí. Ušetříte si tím spoustu případných starostí.

Zároveň byste si měli vždy prohlédnout, jak dlouhý je kabel s koncovkou. Jistě, vzdálenost zásuvky můžete vyřešit prodlužovacím kabelem, ale pokud by měl pod stromečkem viset, nebylo by to ani praktické, ani estetické.

2Levný provoz? Zkuste LED řetězy

Necháváte svůj stromek svítit i přes noc a bojíte se vysoké spotřeby elektřiny nebo nedostatečné kontroly? Pak pro Vás mohou být řešením LED světelné řetězy, které jsou po energetické stránce velmi úsporné. Díky LED technologii navíc nevytváří teplo, nepředstavují tak žádné riziko ve dne ani v noci.

Jejich výhodou je také možnost měnit dynamičnost osvětlení a často mívají hned několik barevných funkcí a schémat. Ať už zvolíte právě LED osvětlení nebo klasická světýlka, vždy si ověřte, zda kupujete vánoční osvětlení do interiéru nebo venkovní, podle Vaší potřeby. Venkovní osvětlení by totiž z bezpečnostních důvodů mělo mít krytí alespoň s označením IP44. Platí přitom, že čím vyšší číslo, tím větší krytí.

 

Více rad a tipů zaměřených na kvalitní osvětlení čtěte zde.