Plno lidí se pyšní pěkným domem se zahradou, kde pěstuje nejrůznější rostliny, keře, ale i stromy. Pokud jde právě o pichlavou krásu jehličnatých stromů, ze kterých se dají vyrobit fantastické sirupy, jsou v boji s nachlazením jedny z nejlepších. Není nad to, vyrobit si sirup vlastní, do kterého víte, co dáváte. Navíc ušetříte peníze, protože malá lahvička sirupu v lékárně vyjde o dost dráž. Vy budete mít sirupu více a s podobným účinkem.
K čemu jsou dobré smrkové výhonky
Jaro s sebou přináší probouzení přírody společně s rozením mláďátek. Nezaspěte tuto dobu a využijte květeny a stromů kolem sebe. Zpracujte plody do džemu, sirupu, medu či nektaru. Uvidíte, že dary přírody jsou tím nejcennějším a to v případě lidského zdraví platí dvojnásob.
Zvláště mladé smrkové výhonky je potřeba natrhat do konce května. Určitě je poznáte, jsou to menší pichlavé větývky jasně zelené neonové barvičky. Ruce sice budete mít sem tam od smůly, ale radost z vlastní výroby na sebe nenechá dlouho čekat. Navíc jsou opravdu zdraví prospěšné, obsahují vitamín C a to v hojné míře. Jejich extrakt napomáhá k lepšímu vykašlávání a uvolnění dýchacích cest. Mají dokonce protizánětlivý účinek, mírní projevy zánětu šlach a také dochází k úlevě revmatických potížích, tiší bolesti končetin a svalů. Sirup a jeho použití, je však i primární, protože se podílí v prevenci proti kašli. Stačí jedna lžíce každé ráno přímo do úst nebo do teplé tekutiny, např. čaje. Posílení imunity je důležité zejména pro děti a jedince se sklonem k chronickým onemocněním dýchacích cest.
Postup výroby:
Smrkové výhonky nemusíte sbírat jen na zahradě, ale i v lese. Pokud tedy nemáte zahradu, na procházce po vašem okolí se jistě najde les, kde bude těchto výhonků také dostatečné množství. Sbírejte raději výhonky do velikosti 5 cm, které ukrývají nejvíce vitamínu C a také tekutiny. Smrkové výhonky doma řádně opláchněte a nechte okapat. Připravte si velkou 5 litrovou láhev (např. od okurek) a naplňte první vrstvou výhonků. Ty prosypte třtinovým cukrem a položte na ně dva plátky citrónu. Postup opakujte až dojdete na vršek sklenice. Nejlépe budou ingredience působit, když před uzavřením sklenice, její víko potáhnete celofánem nebo potravinářskou fólií. Pečlivě uzavřete a pro potěchu oka kolem hrdla sklenice oviňte stuhu a zavažte do mašle.
Sirup dejte na místo, kam svítí slunce (např. okenní parapet). Za pár dní už vidíte, jak si jednotlivé vrstvy sesedly, je potřeba sklenici napěchovat pořádně již v přípravě nebo jít znovu do lesa či na zahradu a pár výhonky doplnit nebo se smířit s tím, že extraktu bude méně. Šťáva by měla mít hustší konzistenci. Přes plátýnko jí přecedíte a slijete do menších lahví. Ty už skladujte na chladnějším místě v domě.