Zkuste si připravit kvalitní steak na místo tučných klobás a špekáčků. Uvidíte, že dobře připravený steak na grilu rozveselí vaše chuťové pohárky a vaše zdraví neohrozí.
Kupte si pěkný kousek hovězího masa a zapomeňte na složité marinády plné soli ze sojové omáčky a jiných konzervantů. Raději si k ruce připravte čerstvé bylinky, houby z lesa (právě začínají houbařské žně), mořskou sůl a kuličky pepře.
Není nad jednoduchost
Pokud se bojíte, že maso není čerstvé, můžete vyzkoušet jednoduchý trik. Tlakem prstu by v masu měl zůstat váš otisk. U hovězího masa občasné mramorování tukem není na škodu, naopak. Maso je šťavnaté, ale není zase tolik tučné, abyste si ho nemohli dopřát. Negrilujete přece každý den. Na rozdíl od smažení, je grilování zdravější, protože masu stačí 2 kapky olivového oleje a na grilu se jen tak nepřipálí. Houby se dají pokrájet na plátky a položit na maso nebo zvlášť na gril.
Připravený steak posypte přiměřenou vrstvou soli a pepře. Bylinky si dejte stranou, ty se budou hodit jako příloha – čerstvá bazalka, rozmarýn, tymián, atd.
Správný steak má několik zásad
První zásadou je tedy správný výběr masa. Maso by mělo být nádherně zkřehlé, ale přesto čerstvé. Dalším krokem je jeho příprava. Zbytečně maso nenakládejte do slané marinády, vítězí snadná receptura. Masu tak neberete jeho přirozenou chuť. Když máte maso na grilu, použijte na jeho obracení kleště. Udrží v sobě šťávu a maso není suché. Do konzumace steaku se hned nehrňte. Je lepší ho nechat chvíli tzv. odpočinout. Už se vám sbíhají na takový steak sliny? Není se čemu divit, nám také. Steak a jeho propékání závisí na vás, každý ho má rád jinak – light, medium, smoked. Smoked je spíše na škodu, protože se z masa ztrácí jeho šťavnatost, ale proti gustu žádný dišputát. Ideální je maso středně propečené, při nakrojení je narůžovělé. Pokud tedy toužíte po steaku, který nezkazí dojem a dobře chutná, vsaďte na jednoduchost.