Škodlivost častého telefonování

By: Nicola Romagna

Neustálé spekulace vedou ke spoustě konverzacím, kde se debatuje o tom, zda telefonování škodí či nikoliv. Nicméně na tuto otázku se zatím nenašla jednoznačná odpověď. Je to spíše riziko, které podstupujeme mile rád každý. Baví nás komunikovat s někým po telefonu a ujišťovat se tak, že nás má ten druhý člověk rád, že si na nás vzpomněl, atd.

Jistě je to také nejrychlejší způsob, jak dát někomu vědět o srazu, schůzce, ale i o změně času a třeba přesunu na jiné místo. Telefonování pro nás zůstává prioritou, protože je k dispozici a při ruce hned. Sociální sítě jsou s námi sice také, ale není úplně jednoznačné, zda si jedinec naší zprávy všimne. Přece jenom telefon necháme vyzvánět dost dlouhou dobu na to, aby ho měl každý šanci zvednout, i když je ve vedlejší místnosti.

Nejohroženější je náš mozek

By: Nicola Romagna

Vln, kterých telefon k naší hlavě vysílá je velké množství, takže pokud častěji telefonujeme, můžeme bolest hlavy přisoudit i tomuto zásadnímu faktu. Není to však jedinou nežádoucí reakcí, která v tomto směru může nastat. Nechceme nikoho strašit, ale telefonování a používání mobilního telefonu se dá spojit i s jinými problémy, např. bušení srdce, psychické ladění, porucha spánku, soustředění a paměti, únava, ale i poruchy DNA a chromozomů. V nejhorším případě je vliv spojen s nádory mozku a sluchového nervu. Do jaké míry těmto tvrzením věřit, je na vás, protože nikde není psáno, že za samotnou příčinu může telefon, je to souhra dalších mnoha vlivů. Jenže lékaři varují o škodlivosti zejména u dětí, kde by je raději zakázali. Průkaz škodlivosti lze na člověku však pozorovat až za několik desítek let, takže nikdo vám není schopen říct, jak to bude u vašeho dítěte. Každý člověk je jiný, takže i dopad na lidské zdraví bude rozličnějšího charakteru.

Jak snížit riziko škodlivých vln telefonu na lidské zdraví

Možná si to ani neuvědomujeme, ale služba hands free, kdy hovor můžeme přijmout a poslouchat, co nám člověk na druhé straně říká, aniž bychom museli držet telefon u ucha, je možností, jak toto vše zmírnit. Záleží tedy na vašem přístupu, jistě je to i o tom, že telefon nemusíte mít neustále v kapse nebo někde blízko u těla. Dnes jsou na trhu k dostání telefony, které mají sníženou absorpci elektromagnetického vlnění na organismus. Jistým situacím lze předcházet i preventivním opatřením, např. nejdelší 3 min. hovor, pauzy mez hovory, ale také nemít telefon u hlavy při usínání. Pokud ho máte u hlavy, tak alespoň na vzdálenost 1 metru.