Jedlé ozdoby na stromeček

Ne každý máme tu možnost, mít stromeček ozdoben vším možným, co dnešní trh nabízí. Nemusíte se držet jen novodobých trendů a vánoční ozdoby na stromeček klidně i upéct. Přinášíme vám tip na skvělé sušenky.

Sušenky ve slavnostním hávu

Stačí jeden efekt navíc a vaše sušenky se promění jako mávnutím kouzelného proutku. Barevná mozaika jim dodá na kráse, ale jak na ní? Je to v podstatě jednoduché, stačí použít pouze želé. Na chuti získají díky skořici a zázvoru.

Složení

  • 125 g změklého másla
  • 150 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • 1 střední vejce
  • 250 g hladké mouky

Zpracujte těsto

Máslo, cukr, sůl a vanilkový extrakt smíchejte dohromady, dokud nebude struktura taková lehká a nadýchaná. Rozšlehejte vejce a přisypte mouku, než se směs nespojí a nevytvoří pevné těsto, které necháte vychladnout v lednici. Těsto následně vyválejte na pomoučeném vále.

Vezměte si vykrajovátka ve tvaru hvězdy (jedno větší a jedno menší). Větší hvězdu obtiskněte do těsta a tu menší do jejího vnitřku. Tak vám vznikne jedna hvězdička s pár centimetrovými okraji. Takto vytvořte alespoň 4 hvězdy a ty k sobě těstem přilepte tak, aby v nich nebyla žádná mezírka. Otvory ve hvězdách využijte k tomu, že do nich umístíte barevné želé, které se v troubě rozpustí a v hvězdičkách vytvoří mozaiku, jakoby vitráž. Každé dítě se rádo dívá přes barevná sklíčka a tohle je podobné.

Jak postupovat dál?

Pečte po dobu 8-10 minut při 160 ° C na mastném papíru. Pečlivě sledujte troubu, protože přece chcete, aby byly sušenky hezké, takové světle zlatohnědé. Před vyjmutím z trouby se ujistěte, že jsou sladkosti úplně roztavené. Nechte je vychladnout a pak odloupněte od papíru. Provlékněte stuhu a pověste na stromeček do míst, kde bude skrz procházet světlo. Želé tak bude nádherně prosvícené.