Nákupní průvodce: Přečtěte si, jak vybrat novou sadu příborů

Celkový dojem vždy ovlivňují i zdánlivě nepodstatné detaily a v souvislosti se stravováním jde mimo jiné o příbory. Chcete-li si jídlo užívat plnými doušky, měli byste si dopřát sadu příborů, které jsou kvalitní a dobře vypadají. Nevíte-li si rady s výběrem, začtěte se do tohoto článku. Prozradíme vám základní tipy ohledně nákupu a údržby.

Správný čas pro pořízení nové sady příborů nastává v momentě, kdy se vám nepodaří zkompletovat tu stávající. Není totiž od věci, disponovat ucelenou sadou, když se u stolu sejde celá rodina včetně nejlepších přátel.

Jak velkou sadu si pořídit?

Naprosto zásadní otázka souvisí s počtem. Kolik příborů budete potřebovat, aby se vám nestalo nepříjemné faux pas? Odborníci na etiketu doporučují alespoň dvakrát tolik příborů, kolik je členů domácnosti. Rodiny s dětmi by si měly pořídit ještě více kusů.

Nákupní průvodce: Přečtěte si, jak vybrat novou sadu příborů

Sady příborů se obvykle prodávají po 24 kusech a obsahují příborové nože, polévkové lžíce, vidličky a kávové lžičky. V početnějších sadách, tzn. v těch s 30, 60 či 72 kusy příborů dále najdete také dezertní a servírovací příbory. Přijdou vám vhod při událostech, kterých se zúčastní více lidí.

Z jakého materiálu?

Chcete-li být s příbory spokojeni, nepodceňujte materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Ideální je kvalitní nerez. Poznáte ji podle označení 18/10 či 18/0. Jedná se o chromniklovou ocel s 18% chromu a 10 % niklu, respektive chromovou ocel s 18 % chromu. Příbory z nerezové oceli si dlouho udrží pěkný vzhled a snadno se udržují.

K dostání jsou také příbory s plastovou či dřevěnou rukojetí. Jejich výhodou je lepší ergonomie, nevýhodou horší údržba (za rukojeť se dostává jídlo) a obvykle i nižší životnost.

Nákupní průvodce: Přečtěte si, jak vybrat novou sadu příborů

Jak příbory udržovat?

Stejně jako ostatní kuchyňské potřeby, také příbory vyžadují určitou údržbu, a to i když jsou z kvalitní oceli. Bezprostředně po jídle z nich alespoň zběžně spláchněte zbytky jídel – agresivní soli a kyseliny by je mohly časem poškodit. Poté je můžete umýt ručně nebo dát do myčky (doporučuje-li to výrobce). V myčce je dávejte držadlem dolů a po umytí je raději vysušte a vyleštěte.

Zároveň není dobré, když jsou společně ukládány příbory z odlišných kovových slitin – mohlo by mezi nimi docházet k nežádoucím chemickým reakcím a výraznému zkrácení životnosti.