5 zdravotních rizik, která přes léto často podceňujeme

Během letních dnů si užíváme opravdu hojně pobytu venku, koupání a slunění. I když jsme v průběhu letních měsíců méně nemocní než přes zimu, číhají na nás mnohá rizika, která často podceňujeme. Na co si během léta dát pozor ze zdravotního hlediska?

Sundejte si mokré plavky včas

Letní vedra doslova vyzývají ke koupání, a to v nejrůznějších rybnících, jezerech i řekách. Pozor by si na koupání v rizikových vodách měli dávat především ženy a dbát na důslednou hygienu. Riziko se však týká i mokrých plavek, které si na sobě po koupání necháte. Vhodné je včas si spodní díl plavek vyměnit, jelikož vlhké, neprodyšné a vyhřáté plavky jsou doslova živnou půdou pro kvasinky rodu Candida albicans. Přemnoží-li se, mohou způsobit nepříjemnou mykózu.

Dehydratace

Nezapomínejte přes léto ani dostatečně hydratovat organismu, a to s pomocí čisté vody, čerstvé zeleniny a ovoce. Dehydratace sebou přináší zbytečnou únavu, malátnost, bolesti hlavy a pocit nevolnosti.

Pozor na klimatizaci

Pobyt ve vyhřátém autě svádí k pravidelnému a hojnému používání klimatizace. Pozor si dejte především na vhodně nastavenou teplotu, abyste se zbytečně nenachladili. Klimatizaci nechte také pravidelně vyčistit, aby do vzduchu nevířila prach, plísně či alergeny.

Když slunce řádí

Mnoho zdravotních rizik si pro nás připravují také sluneční paprsky. Nezapomínejte proto na nanášení krémů s UV faktorem každý den a pozor si dávejte také na úpal či úžeh. I když je každý z nich zapříčiněn jiným důvodem, v obou případech se jedná o přehřátí organismu. Preventivně se proti nim budete chránit dostatečnou hydratací organismu, pobytem ve stínu, pokrývkou hlavy a menší zátěží během horkých dnů.

Otrava jídlem

Během letních dnů buďte obezřetní na potraviny, které konzumujete, jak je skladujete a upravujete. Potraviny totiž obsahují bakterie, které se rádi během špatného skladování rychle rozmnožují. Pozor si tak nejde například na jídlo položené na slunci při grilování, letním piknikování apod. Vyhýbejte se také rizikových potravinám (mléčné výrobky, majonéza, maso, zmrzlina apod.), zvláště na pochybných místech.