Jak udržovat kávovar a mlýnek na espresso

Správně udržovaný kávovar vám připraví kvalitní a chutnou kávu podobně jako z kavárny. Naučte se o kávovar dobře starat a občas mu dopřejte servis.

Jak pečovat o kávovar?

Kávovary jsou navrženy tak, aby připravily silnou kávu protlačením horké vody pod vysokým tlakem přes jemný kávový prášek. Proces extrahuje vůně, chutě a oleje z kávy. Výsledkem je krémové espresso přelité vrstvou pěny. Jenže vlivem pravidelného používání dochází k pozvolnému znečištění vnitřních částí kávovaru. Výsledkem je pak špatná chuť kávy nebo absence krémové pěny.

Nepodceňujte odvápnění

Aby kávovar dobře fungoval, je třeba pravidelná domácí údržba. Tu provádějte podle doporučení od výrobce. Kávovary vás mimo to upozorní, kdy je třeba udělat odvápnění. K tomu používejte vhodné odvápňovací tablety nebo roztok. Pravidelnou domácí údržbou zajistíte, že kávovar bude hygienicky čistý a odvápněný.

Pravidelně čistěte

Údržba kávovaru je snadná. Před a po použití přístroj důkladně propláchněte a nerezovou ocel podle potřeby otřete hadříkem z mikrovlákna. Každý den provádějte zpětné propláchnutí vodoua jednou týdně proveďte chemické čištění. Při tomto procesu postupujte dle pokynů výrobce.

Všímejte si chodu kávovaru

Při každém použití si všímejte, jak kávovar funguje. Neobvyklé zvuky nebo chování signalizují problém. Pokud si všimnete něčeho neobvyklého, okamžitě volejte naše techniky ve Zbůchu u Plzně. V Plzni a okolí kávovar zdarma vyzvedneme, nebo nám jej stačí poslat kurýrem. Zdarma kávovar napojíme na diagnostiku a případné závady vám i s cenou na opravu obratem zavoláme. Opravy kávovarů se snažíme provádět do 3 dnů.

Nezapomeňte na pozáruční servis

 

Vlivem pravidelného používání dochází také k opotřebení mlecích kamenů a ucpání trysek nejen vodním kamenem, ale také kávovou sedlinou a oleji. V takovém případě už musí zasáhnout zkušení technici.

U domácích kávovarů doporučujeme provádět pozáruční servisy každé 1 – 2 roky. Kancelářské kávovary pak doporučujeme servisovat každý rok. Servis kávovarů zahrnuje chemické čištění, odvápnění, dezinfekci, seřízení mlecích kamenů a dávkovače kávy, výměnu těsnění a závěrečnou tlakovou zkoušku.